Sosyal Medya

Güncel

Amerika’nın ilk Cizvit başkanı ve paleoconlar - Ayşe Böhürler

Trump'ın temsil ettiği hareket ve arkasındaki düşünceyi yadırgayarak izliyoruz. “Yönü ne olacak” bilmiyoruz.



Uzun vadede “nasıl bir tutum takınmak doÄŸru olur” sorusuna pek de net bir cevabımız yok. Trump'ın 80'lerde Reagan'la iktidara gelen neoconlar dan farkı nedir? Kendisi kimlerdendir? sorularına geçen yıl Alev Alatlı ile yaptığımız Kelebek Etkisi programından bir özet alıntıyla bir nebze ışık tutabiliriz. Yekpare olmayan Amerikan bloÄŸu içinden 'paleocon'lar 'neocon'lardan iktidarı devralmışa benziyorlar. Alatlı, Trump'ın aynı zamanda Cizvit olduÄŸunu da söylüyor. Trump'a karşı olan blok içinde Amerika'nın bu derin geçmiÅŸini de görmek gerekiyor. Programın youtube linki var. 5. Bölüm. Ben yine de ALATLI'nın konuÅŸmalarından kısa bir özet geçeyim.

“Amerika'da sol damar var, bir de muhafazakâr damar vardır. Muhafazakâr damar da ikiye ayrılır. Bunun ilkine paleocon derler “paleo” kadimdemek, Yunanca kökenli. Ä°kincisi de “neo”lardır. Paleoconlara sorarsanız neoconlar çakma muhafazakârlardırlar. Bunların hepsinin bir biçimde sol gelenekle etkilenmiÅŸliÄŸi vardır ama paleoconlar bir kere Hristiyan'dırHristiyan Katolik, Cizvit ağırlıklı kiÅŸilerdir. Ve bunların belli baÅŸlı özelliÄŸi Ä°ngiliz ve Hristiyan olma vasıflarını yüceltmeleridir. Anglosakson kökenli olmasalar da bunu yaparlar. Şöyle bir söylemleri vardır. “Biz Amerika'ya ideal bir devlet kurmak üzere geldik.” Bu ideal devlet kesinlikle Hristiyan'dır. Çok ulusluluk, dünya devleti, eÅŸit muamele gibi bu yüzyılın kadim deÄŸerleri diye ortaya konan ÅŸeyleri kabul etmezler. Irk diye bir ÅŸey vardır. Etnisite diye bir ÅŸey vardır. Kabiliyet diye bir ÅŸey vardır. Bunlar ayrı ayrı ÅŸeylerdir. Ve 'ötekileÅŸtirmemek' diye bir ÅŸey olamaz evet 'ötekileÅŸtirilecektir'. Bunlara göre eÄŸer Amerika'ya göçmen gelecekse Amerikan toplumuna en çabuk adapte olabilenler alınmalıdır. Adapte olamayanlar zinhar girmesin. Zinhar girmesin denildiÄŸi anda Amerika'da ilk akla gelen Meksika sınırıdırVe mümkün olsa Amerika'nın iki tarafına denizler, iki denize de kaleler yapıp denizden de adam almayacak ve kendi içinde asgari devlet müdahalesiyle neredeyse pastoral bir yaÅŸam sürecekler.

Anlaması çok zor ama böyle fikirlerle yola çıktığınız zaman bir kere Vietnam savaşına karşısınız. Bu bir şey değil, İsrail'e de karşısınız. Çünkü onlara göre İsrail kendi başına ne yaparsa yapsın, Amerika'nın sırtından geçiniyor.

Paleoconları için, Amerika Amerikalılariçindir.

Paleoconlar, tam bir Amerikan muhafazakarı ve sizin düşünmekten bile haya edeceÄŸiniz ÅŸekilde ırkçı, üstenci ve beyaz adamcı olabiliyor. Mutlak izolasyonu savunuyorlar. Neoconlar gibi dünyaya egemen olmak gibi idealleri yok. Çünkü statükoyu tutmak ve Amerika'yı üstün Amerika olarak bırakmak istiyorlarGöçmenliÄŸe karşılar. Irak savaşına karşılar.Biz Irak'ta savaşıyoruz, bu savaÅŸ Ä°srail'e yarıyor, Ä°srail için biz niye savaÅŸalım”.

Siyaseten doÄŸru” tanımına karşılar. Bunun “azınlıkların veya sizden farklı olan insanların canını yakmamak için seçilen konuÅŸma biçimi” olduÄŸunu söylerler. Bunların, siyaseten doÄŸru-politicly corret denilenlere karşı çıkışları vardır. Ve bir ÅŸeyin siyaseten doÄŸru olmasından Ä°ÄžRENÄ°RLER. Bu verilerle baktığınızda, kendilerine neocon denen ÅŸecaat çetesinden sanki bir gıdım üstünmüş gibi hava verdikleri de doÄŸrudur. Neoconlarla mukayese edince bunlar bir gıdım daha insaflı gibi duruyorlar.

KÄ°LÄ°SE'NÄ°N MAGNA CARTA'SI

Vatikan'ın 2014'te bir tuhaf çıkışı oldu. Papa kalktı, evangelii gaudium bir bildiri yayınladı. Klise reformunun Magna Carta'sı olarak isim yapan bu bildiride Papa özetle artık dünyanın, 'serbest pazarın gizli güçlerine', görünmeyen eline güvenemeyeceÄŸini ilan etti. Zannedersiniz ki papanın böyle bir ilanı, eÅŸitsizliÄŸin yapısal nedenlerine karşı eylem çaÄŸrısı kıyameti kopartır. Fevkalade ilginçti, çünkü kendisi malum Katolik, Ä°sa'nın hakkını Ä°sa'ya Sezar'ın hakkını Sezar'a der. Geleneksel tavrından farklı bir tutum sergiledi, görünmeyen güç, gizli el falan derken doÄŸrudan Adam Smith'e yönelmiÅŸ bir suçlama yaptı. Bu iÅŸin bizimle ilgili kısmı da ÅŸu ki; bugünkü paleoconların peÅŸinden gittiÄŸi iÅŸ bu. Yani paleoconlar neoconlar kadar vahÅŸi deÄŸil.

Aralarındaki temel farkları ortaya koymak için altını çizelim. Neocon düşünce yapısı Yahudi çıkışlıdır. Bir Alman Yahudi sembiyozundan bahsederler. Alman-Yahudi iç içeliğinden, birinin ötekini yaşattığı söylenir. Neoconlar'ın gurusu Leo Strauss bir Yahudi Alman. Hocası Carl Schmidt doğrudan Hitler'le çalışan bir nasyonalist hukukçu. Siyaseti devletin ve halkın kaderi haline getiren Carl Schmidt 'tir.

Bizim yapmamız gereken bu arka plana bakıp, hiçbirisini düşman olarak görmemektir. Sıfır toplam oyunu diye bir oyun vardır. Ä°ki kiÅŸi oynarsa ya siz kaybedeceksiniz ya ben. Ä°kimizin birden kazanması mümkün deÄŸildir. Modernizmin bir çıkışıdır sıfır toplam oyunu. Åžimdi modernist olduÄŸunuz zaman siyah beyazın dışına çıkamazsınız. Ya biri ya öteki olacak. Bugün önerim odur ki; düşünce tabanını, fikirleri, tecrübeleri, iliÅŸkileri geniÅŸletmektir. Bunu ne kadar geniÅŸletirseniz çözüm bulma ihtimaliniz bir o kadar da geniÅŸler.” Alev Alatlı /17 Ocak 2016/Habertürk/Kelebek Etkisi

“Müslüman Müslümandan kopmasın...”

Rahmetli Åžair Ali Ulvi Kurucu'nun vefat yıldönümü vesilesiyle rahmetle anarak yazmak istedim. “Hakiki bir müslümanı” şöyle anlatırdı: “Sahabe-yi kiram üstün ahlaki vasıflar nelerdir Ya Resulullah diye sorunca, Efendimiz üç temel kaideyi söylemiÅŸ. Zulmedeni affet, gelmeyene git, vermeyene ver. Maksat: Müslüman Müslüman'dan kopmasın! Efendimiz iÅŸte buna razı deÄŸildi...” Bugünlerde böyle nasihatler veren, haliyle örnek olan din büyükleri kalmadı. Belki de “bir Müslümanı Müslüman'dan kopartacak” hareketlerin marifet olarak kabul görmesibundandır.

YENÄ° ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.